Oktató képzés - Mentorálás

A mentorprogram tájékoztatója

 

Mentorálás = oktatóképzés?!

 

Az indiai anyaintézmény, a Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute (RIMYI) előírásai szerint a 2018. évtől az Iyengar Jóga Oktatók képzése, mentorálási program keretében történik. A mentorálási folyamat három évig tart, összesen és legalább 280 óra mentorálást foglal magába, a mentorált és a tanító szoros együttműködésén alapul, a leendő jógaoktatóra szabott egyéni módon, az indiai útmutatások figyelembe vételével.

 

Az Iyengar jóga oktatói oklevél megszerzéséhez továbbra is minimum 6 év kitartó és megfelelő gyakorlás szükséges. Ebből az első három év rendszeres óralátogatást kell, hogy magában foglaljon, a második minimum három évre viszont szükséges egy képzett mentort találni, aki végig vezeti a jelöltet a vizsgáig. (A vizsgát a Magyar Iyengar Jóga Szövetség szervezi, illetve az okleveleket is ők állítják ki.)

 

A mentorálás heti rendszerességű óralátogatások mellett workshopokon való részvételen, különböző anatómiai, szekvenciális, filozófiai és más tanulmányok és házi feladatok elkészítésén alapul, egyéni időbeosztás alapján. Legfontosabb eleme azonban mégis a személyes kapcsolat és rendszeres találkozás, tanulás, kérdezés a mentortól, amely kiváló lehetőség a hibák kijavítására és a magasszintű, komplex tudás megszerzésére. Fontos, hogy a mentorált és mentora között egy olyan szoros emberi és szakmai kapcsolat jöjjön létre, amivel a tanítvány a vizsga után is további instrukciókhoz - akár szakmai, akár oktatói ismeretekről legyen szó - támogatáshoz és segítséghez juthat.

 

Fontos tudni, hogy a három év mentoráltság nem jelent automatikus ajánlást az Introductory vizsgára. A vizsgára bocsátás természetes feltétele, hogy a jelölt megfeleljen a vizsgán elvárt színvonalnak, mint gyakorló és mint oktató, amely megegyezik a korábbi évek gyakorlatának.

 

A mentorprogram részletesebb leírását a Magyar Iyengar Jóga Szövetség oldalán találhatod meg.

 

Mivel több a mentorálás, mint a korábbi oktatóképzés? 

 

A legfontosabb különbség és előny az  oktatóképzéshez képest, hogy jóval több személyes segítséget, figyelmet, korrekciót és útmutatást kaphat a mentorált, fejlődési útja személyre szabható. A kötelező óraszámok teljesítése sem előre előírt időpontokban és módon, hanem az eddigieknél kötetlenül, több időpontban is teljesíthető.

 

 

Jelentkezési határidő: folyamatos becsatlakozási lehetőség

 

A mentorprogram kezdési Időpontja:

2022. ősze

 

Oktató: Veres Mónika Senior 1. fokozatú okleveles jógaoktató, oktatóképző-tanár, jógaterapeuta

Az Ananda stúdió által szervezett mentorálási program magas színvonalához további, neves előadók, neves nemzetközi tanárok is meghívást kapnak, felkérésük folyamatban van.

 

Létszám: Maximum 10 fő

 

Ár: A 3 év mentorálási jogviszonynak nincs külön költsége. Az összes költséget a mentorprogram elemei c. résznél jelzett programokon való részvétel díjai alkotják, amelyeken elsajátítod az oktatói szinthez és vizsgához szükséges (Level 1.) ismereteket.

 

A jelentkezés módja: emailben, a szükséges anyagok megküldésével, csatolásával (ld. következő pontban). További információkat pl. személyes találkozó idejét, helyét a hivatalos válaszlevélben fogod megkapni.

 

Jelentkezéshez szükséges anyagok: a jelentkezés elbírálásához személyes konzultáció, gyakorlási készség bemutatása és egy maximum egy oldalas esszé szükséges, kihangsúlyozva benne, hogy miért akarsz Iyengar jógaoktató lenni, a gyakorlási éveid számát, a korábbi tanáraidat, sérüléseket és egyéb kondíciókat, melyek hatással lehetnek a programon való részvételedre.

 

A részvétel feltételei:

- Minimum 3 év Iyengar jóga tapasztalat, gyakorlás bizonyítható módon.

- Minimum betöltött 20. életév

- Megfelelő hozzáállás és elkötelezettség a jóga alapvető elvei és céljai iránt ezen belül az Iyengar

  Jóga rendszeréhez való elkötelezettség

- Pozitív, írásbeli döntés (e-mail) a mentor részéről

 

Kizáró okok:

- drogok fogyasztása, 

- gyógyszeres kezelés vagy a gyakorlást akadályozó egészségügyi problémák

- büntetett előélet

 

A mentorprogram elemei:

 

1.Intenzív Haladó Kurzus 

 

Ez a kurzus lényegében „kötelező”, ha oktató szeretnél lenni, hiszen az oktatói szinthez, vizsgához szükséges (Level 1.), valamint egyéb, speciális ismereteket ezen a kurzuson fogod megtanulni. A képzés 8 alkalomból áll decemberig, ebből kettőt lehet hiányozni, amit hét workshoppal vagy három egyéni jóga órával lehet kiváltani.  (Továbbiakat ld. Intenzív haladó kurzus)

 

Intenzív Haladó Kurzus időpontjai 2022-ben:

 

2022. szeptember 17.

          október 1, 15, 29. 

          november 19, 26. 

          december 10, 17.

 

A foglalkozások minden alkalommal szombaton 9.00- 11.00 óráig tartanak.

 

1. 50 db 2 és 3. szintű óra látogatása. Amennyiben nem Budapesten élsz és nem tudsz hozzánk heti rendszerességgel járni, akkor gyere órákra, műhelyekre, táborokba, stb.  A részvételed a képzési lapodon minden óra végén igazolásra kerül.

 

2.  Minden évben 10-10 alkalom óramegfigyelés, asszisztálás.

 

3. Házi feladatok (pl. anatómia, filozófia és szekvenciák összeállítását tartalmazó esszék) időben történő leadása, szükség esetén időre történő korrigálása.

 

4. A mentorral történő folyamatos, produktív munka, együttműködés és kapcsolattartás.


A jelentkezést követő első lépések?

 

A személyes levél és találkozó után, - ahol az összes hiányzó részletet megtudod, - kapsz egy hivatalos választ a mentortól. Ha ez pozitív, akkor mindkét részről aláírásra kerül egy megállapodás amely írásban rögzíti a képzés és az együttműködéshez szükséges minimális de mégis fontos részleteket. Ezt követően megbeszélitek a személyes találkozások időpontjait, helyszíneit és azt is, mit és hogyan tanulj, milyen általános vagy speciális programok közül tudsz választani.

 

Hogyan válassz magadnak mentort?

 

A mentorprogram egy olyan szakasza lehet jógában eltöltött éveidben, amely az életed minden területére pozitívan fog hatni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ne agyonmarketingelt, hanem tényleg jó mentort válassz magadnak. Mivel a mentorálás messze több mint bejárni egy jógatanfolyamra valahova, fontos, hogy ne csak szakmailag, vagy az oktatói karrierben elért sikerei, esetleg a szükséges végzettségek szempontjából vizsgáld meg leendő mentorodat, hanem emberi oldalról is! Egyszer – kétszer mindenki tud kedves lenni, de fontos, hogy a jó hozzá(d)állás, az elfogadás, a megfelelő kommunikáció, az indulatoktól, ítélkezéstől való mentesség, stb. végig meg kell nyilvánuljon, hiszen ezeket éred majd el Te is a jóga által!

 

Bármikor elkezdheted a mentorprogramot, csak küldj egy jelentkezést tartalmazó e-mailt és egy személyes beszélgetést követően már el is kezdhetjük a közös munkát! 

Ha jógaoktató akarsz lenni, szeretettel várlak a programomban!

 

További részletekért keresd Veres Mónikát és az Ananada jóga és Életmód Stúdió mentorálási programját. 

Web: anandajoga.hu
Email: veresmoni73@gmail.com
Tel.: 06/20/986-2737

 

 

© 2017-2022
Hírlevél