Oktató képzés- Mentorálás

 

A tanárképző 2016 októberében indult és 2019 nyarán ér véget. Mivel többen kérdezték a tanítványaim közül hogyan áll föl ez a képzés úgy gondoltam felrakom a leírást. Olvassátok és amennyiben segítségre lenne szükségetek, ide várom a kérdéseiteket:

veresmoni73@gmail.com

 

Jelenleg ez az utolsó futó tanárképző az Iyengar jóga berkein belül. Most egy új rendszer, Mentorálás kezdődött el, ahol a régi hagyományokhoz híven a mester kiválasztja maga körül a tanítványokat és azokat fejlesztve és a gyakorlásukat segítve készíti fel őket a vizsgára.  Amennyiben ez a rendszer megfogott és szeretnél benne tanárrá válni keress meg a fenti email címen.


 

Az oktatóképzés elsődleges célja, hogy azok az Iyengar jóga gyakorlók, akik szeretnének professzinális szinten elmélyülni a metódusban és oktatókká hivatottak válni, legyen lehetőségük elsajátítani a pontos, precíz gyakorlás által az ászanák nagyfokú ismeretét, az alapvető pránajáma gyakorlatokat. Ehhez segítségül funkcionális anatómia és jógafilozófia is párosul a képzésbe építve.

 

Az oktatóképzés másodlagos, de annál fontosabb célja, hogy kialakuljon egy szeretetteljes, egymást segítő közösség, ahol cél az együtt haladás és fejlődés. Ebben tudunk, mi, a vezető tanárok (Veres Mónika, Trapp László) tudunk segítséget nyújtani. Akár tudásról, akár személyiségváltozásokról legyen is szó.

 

Jelenleg a magyarországi oktatóképzések 2,5-3 évesek – a külföldi mintáknak megfelelően. A képzésre felvételi vizsga van, ami gyakorlati ászanák bemutatásából és személyes elbeszélgetésből áll, hogy az oktatók megismerjék a jelentkezők gyakorlási szintjét és személyiségét. A cél, hogy a tanulók olyan tudásra tegyenek szert, mely teljes mértékben tapasztalaton alapul és ne csak a vizsgán menjenek át, hanem képzett, felkészült oktatókká váljanak.

 

A tanfolyam bemutatása

 

A 3 éves képzés célja egy erős Iyengar jóga gyakorlottság kialakítása és az Introductory II. szintű oklevél megszerzése.

  • 1. év – a gyakorlás elmélyítése Intermediate Junior szinten (3-4-es gyakorlószint), illetve az anatómia és filozófia alapjainak elsajátítása. Az első év kb. 8-10 hétvégéből áll.
  • 2. év – Az Introductory I. szilabusz ismeretanyagának elsajátítása (beleértve az anatómiát és a filozófiát), az Introductory I. házi vizsga letétele. Kb. 10-12 hétvége.
  • 3. év– Az Introductory II. szilabusz ismeretanyagának elsajátítása (beleértve az anatómiát és a filozófiát), az Introductory II. oklevél megszerzése. Kb. 10-12 hétvége.

 

Költségek

 

Felvételi: kb. 6500 HUF (jelentkezéssel együtt fizetendő, délelőtti gyakorlás és személyes mini interjú délután)
1.    év – kb. 150.000 HUF + 240 EUR
2.    év – kb. 200.000 HUF + 240 EUR
3.    év – kb. 240.000 HUF + 240 EUR

 

A fenti összegek tájékoztató jellegűek. A tanfolyam a vizsga díját nem tartalmazza.

 

A részvétel feltételei

 

Minimum 3 év jógagyakorlás az Iyengar tradíció szerint, heti rendszerességű óralátogatás okleveles Iyengar jóga oktatónál (kivétel azoknál adható, akik vidéken laknak és nem jutnak el hetente órákra).

Alapos otthoni gyakorlás min. 5 perces Sirsászanával (középen, szabadon), 10 perces Szálamba Szarvangászanával és annak variációival és Úrdhva Dhanurászana gyakorlásával.

Az alapvető ászanák magyar és szanszkrit nevének ismerete.

Oktatói ajánlás (a saját okleveles Iyengar jóga oktatótól).

Teljes elkötelezettség az Iyengar metódus iránt (a jelentkező gyakorlása és esetleges tanítása az Iyengar metódus szerint).

Sikeres felvételi.

A kurzus legalább 15 fővel indul.


 

Haladó órán való részvétel heti rendszerességgel okleveles Iyengar jóga oktatónál (2-4-es szintű).

A 2. év alatt asszisztálás kezdő órákon, a 3. év alatt asszisztálás középhaladó órákon.

Minden írásbeli házi feladat időben történő beadása.

Napi otthoni gyakorlás fenntartása.

Iyengar jóga irodalom olvasása.

Az oktatóképzőn való maradéktalan részvétel.

 

FOLYAMATBAN LÉVŐ OKTATÓKÉPZÉSEK

5. Iyengar Jóga Oktatóképző Trapp László, Veres Mónika (2016-2019)